οι νομπελίστες της λογοτεχνίας

Σάββατο
1908: Ρούντολφ Όικεν (Rudolf Christoph Eucken)

10 Δεκεμβρίου, 1908
Ο Άλφρεντ Νόμπελ ήταν βαθιά επηρεασμένος από την προοπτική της ποίησης και της φιλοσοφίας του Βίκτωρα Ρίντμπεργκ. Είχε επίγνωση πόσο αξίζουν τα ιδανικά για το ανθρώπινο πνεύμα, για την προαίρεση που δημιουργεί και συντηρεί πολιτισμό, που καλλιεργεί και θερίζει τους καρπούς του, και που μέσα από την πάλη και το έρεβος της ζωής ανοίγει μονοπάτια προς μια νέα χαραυγή φωτός και ειρήνης. Παντού όπου διατυπώνονται τέτοια ιδανικά, μέσα στην απέραντη ποικιλία τους, και ενδυναμώνουν την προθυμία των ανθρώπων να υπηρετήσουν ο ένας τον άλλον - είτε στον οίστρο του ποιητή, την απόπειρα του φιλόσοφου να λύσει τον γρίφο της ζωής, τις βιογραφίες του ιστορικού ερευνητή, είτε στο πόνημα του κάθε μελετητή ή συγγραφέα που αποβλέπει σ' αυτά τα ιδανικά ως πρότυπα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του - εκεί βρίσκει κάποιος την λογοτεχνία που ο Άλφρεντ Νόμπελ είχε στο μυαλό του. Αυτή η λογοτεχνία κάνει χρήση οιασδήποτε τέχνης και επιστήμης μπορεί να προσφερθεί, και από αυτήν η ανθρωπότητα «ωφελείται τα μέγιστα» ακριβώς διότι αντικατοπτρίζει την ιδανική αλήθεια χωρίς καμμία μέριμνα για το χρήσιμο. Οι δημιουργίες και οι μορφές αυτής της λογοτεχνίας είναι τόσο πολυποίκιλες όσο πολυποίκιλα είναι τα ιδανικά, και είναι αιωνίως νέες και αδέσμευτες.

Για το λόγο αυτό, η Σουηδική Ακαδημία έχει την αίσθηση ότι ενήργησε με την συγκατάθεση του Άλφρεντ Νόμπελ όταν αποφάσισε να απονείμει, για το τρέχον έτος, το βραβείο λογοτεχνίας σε έναν από τους πλέον διαπρεπείς στοχαστές της εποχής μας, τον Καθηγητή Ρούντολφ Όικεν, «σε αναγνώριση της εργώδους αναζήτησής του για αλήθεια, της διεισδυτικής δύναμης της σκέψης του, του ευρέως φάσματος του οράματός του, της θέρμης και της δύναμης της παρουσίασης με την οποία στα πολυάριθμα έργα του έχει δικαιωθεί και αναπτύξει μια ιδεαλιστική φιλοσοφία της ζωής».

[....] Καθηγητά Όικεν, ο υψηλόφρων και ακαδημαϊκός ιδεαλισμός της Κοσμοθεωρίας σας, που έχει βρει τόσο δυναμική έκφραση στα πολλά και πολυδιαβασμένα έργα σας, εξηγεί γιατί η Σουηδική Ακαδημία σάς απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για φέτος.

Η Ακαδημία σάς καλωσορίζει με ειλικρινή και πλήρους σεβασμού θαυμασμό και ελπίζει ότι και το μελλοντικό έργο σας θα αποδώσει άφθονους καρπούς προς όφελος του πολιτισμού και της ανθρωπότητας. -
Harald Hjärne



Rudolf Christoph Eucken Όυκεν (Ροδόλφος Eucken) Γερμανός φιλόσοφος (1846-1926). Διετέλεσε καθηγητής των Πανεπιστημίων της Βασιλείας και της Ιένας. Δίδαξε και προήγαγε νέα ιδεολογική φιλοσοφία που στηριζόταν στην θεμελιώδη αρχή της αυτοτέλειας του πνεύματος. Το πνεύμα, η αυθυπόστατη αυτή ενέργεια της ζωής, δημιουργεί νέα ιδεατή πραγματικότητα και δι' αυτής μεταβάλλει τις προηγηθείσες καταστάσεις' συνεπαγόμενον μ' αυτόν τον τρόπο νέα ανώτερη τάξη πραγμάτων. Αλλ' η κίνηση προς την πνευματικότητα δεν είναι έργον του ανθρώπου, αλλά κίνηση ολοκλήρου του σύμπαντος. Κατ' αυτή την κίνηση το πνεύμα βρίσκει το βάθος του και εξελίσσεται. Αυτό το βάθος του σύμπαντος αποκαλύπτεται στην ψυχή του ατόμου, το οποίον μόνον με την ελεύθερη δράση της ατομικότητας αποκτά την πνευματικήν πραγματικότητα. Ο Όικεν προσπαθούσε να καθοδηγήσει την κοινωνία έξω από την επίδραση του υλισμού και οι ιδέες του δεν αποτελούν σύνολο φιλοσοφίας κατά την καθαρά έννοια της λέξης, αλλά είναι επινοήσεις ηθικολόγου κατά το μάλλον ή ήττον συστηματικές. Το 1908 έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Τα κυριώτερα έργα του είναι: "Σύγχρονα πνευματικά ρεύματα" (1878), "Η ενότης της πνευματικής ζωής εν συνειδότι και δράσει της ανθρωπότητος" (1888) Αι απόψεις ζωής των μεγάλων φιλοσόφων (1890) το Περιεχόμενον της θρησκείας εις αλήθειαν (1901), "Άνθρωπος και κόσμος (1918).

- (Βιογραφικό από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ελευθερουδάκη, εκδόσεως 1931, με απόδοση στην καθομιλουμένη)


πορτραίτο: από τον Hans Olde (cgi.ebay.com)


posted by Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. @ 4:05 μ.μ.  
Aρχική σελίδα
About Us

Name: Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ.
Home: Αθήνα, Greece
About Me: Δεν είναι αυτό που βλέπετε, είναι αυτό που ...νομίζω: ένα blog με δέκα θεματικές ενότητες και όχι δέκα διαφορετικά blogs * * * *
See my complete profile *
Κατερίνα Σ.Μ., τα blogs:
Οι Νομπελίστες
Archives
Links
ευχαριστώ για τα links:
Αναγνώστες:
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER