οι νομπελίστες της λογοτεχνίας

Παρασκευή
1905: Χένρικ Σενκιέβιτς (Henryk Sienkiewicz)

10 Δεκεμβρίου 1905
Όπου η λογοτεχνία ενός λαού είναι πλούσια και αστείρευτη, η ύπαρξη αυτού του λαού είναι εξασφαλισμένη, αφού το άνθος του πολιτισμού δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε άγονο έδαφος. Όμως, σε κάθε λαό υπάρχουν κάποιες σπάνιες ιδιοφυίες που στον εαυτό τους συγκεντρώνουν το πνεύμα του έθνους' παρουσιάζουν το στοιχείο του εθνικού χαρακτήρα στην οικουμένη. Αν και μ' αυτόν τον τρόπο τρέφουν τις μνήμες του παρελθόντος αυτού του λαού, το κάνουν μόνον για να ενδυναμώνουν την ελπίδα του για το μέλλον. Η έμπνευσή τους είναι βαθιά ριζωμένη στο παρελθόν, σαν την Βελανιδιά του Baublis[*] στην στέπα της Λιθουανίας, αλλά τα κλαδιά τους ταλαντεύονται από τους ανέμους του σήμερα. Ένας τέτοιος αντιπρόσωπος της λογοτεχνίας και της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς ενός ολόκληρου έθνους είναι ο άνθρωπος στον οποίο η Σουηδική Ακαδημία απονέμει φέτος το Βραβείο Νόμπελ. Είναι εδώ και το όνομά του είναι Ερρίκος Σιένκιεβιτς.
- C. D af Wirsén




O Πολωνός συγγραφέας Ερρίκος Σιένκιεβιτς (Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz 1846 - 1916) ξεκίνησε την σταδιοδρομία του με ταξιδιωτικές επιστολές από την Αμερική (το 1876 με το ψευδώνυμο Λίτβο) και με ρεαλιστικά μυθιστορήματα (Χάννα, Γιάγκος ο Μουζικάντης κ.ά). Με το τριλογικό μυθιστόρημά του "Διά πυρός και σιδήρου" (1886), "Κατακλυσμός" και "Παν Μιχαήλ Βολοδυγιόφσκι" (1887-1888), με θέμα από την ιστορία της Πολωνίας του 17ου αιώνα, έγινε ο αγαπητός συγγραφέας του πολωνικού λαού. Τα μυθιστορήματά του, που μεταφράσθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, διακρίνονται από ένταση δράσης και από πίστη στο μεγαλείο της φυλής του. Για αρκετό χρονικό διάστημα, λόγω της τσαρικής λογοκρισίας, χειρίσθηκε σύγχρονα ψυχολογικά προβλήματα και αργότερα (1895) έγραψε το μυθιστόρημα "Quo Vadis" που διαδραματίζεται στην εποχή του Νέρωνα και που του εξασφάλισε παγκόσμια φήμη. Με το μυθιστόρημά του "Οι ιππότες του σταυρού" (1900), στο οποίο εξιστορεί τους αγώνες μεταξύ Πολωνών και Γερμανών κατά τον 15ο αιώνα, επανήλθε στα θέματα με την ιστορία της πατρίδας του. Το 1905 λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και κατά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, από την Ελβετία όπου βρισκόταν, εργάσθηκε υπέρ της Πολωνίας. Ετάφη στο Βεβέ της Ελβετίας και το 1924 έγινε η μετακομιδή των οστών του στην Βαρσοβία. - (Βιογραφικό από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ελευθερουδάκη, εκδόσεως 1931, με απόδοση στην καθομιλουμένη)

- βιογραφικό από την wikipedia


πορτραίτο: από τον Kazimierz Mordasewicz (commons.wikimedia.org)





posted by Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. @ 4:54 μ.μ.  
Aρχική σελίδα
About Us

Name: Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ.
Home: Αθήνα, Greece
About Me: Δεν είναι αυτό που βλέπετε, είναι αυτό που ...νομίζω: ένα blog με δέκα θεματικές ενότητες και όχι δέκα διαφορετικά blogs * * * *
See my complete profile *
Κατερίνα Σ.Μ., τα blogs:
Οι Νομπελίστες
Archives
Links
ευχαριστώ για τα links:
Αναγνώστες:
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER